Hypotheek Tips om rekening mee te houden

Een telefoonabonnement heeft invloed op uw hypotheek


Een telefoonabonnement met een mobiele telefoon die wordt betaald in maandelijkse termijnen houdt in dat u een lening afsluit voor deze mobiele telefoon. Dit maandelijkse kredietbedrag zat vroeger meestal verwerkt in uw maandelijkse abonnementskosten. Met ingang van 1 mei 2017 wordt de lening voor de mobiele telefoon bij Stichting BKR geregistreerd. Uw telefoonabonnement wordt niet bij Stichting BKR geregistreerd. Alleen als u een toestel van meer dan 250 euro op afbetaling koopt, wordt het krediet hiervoor per 1 mei 2017 geregistreerd bij Stichting BKR.

Een telefoon bij een abonnement in maandelijkse termijnen is een lening. Hoe zit dat precies?

Bij veel mobiele abonnementen kan je ook een mobiele telefoon in maandelijkse termijnen betalen. Het betreft een lening voor de telefoon waarvoor u maandelijks een bepaald bedrag afdraagt. De maandelijkse kosten van het abonnement bestaat uit een opbouw van de kosten voor internet, bellen en sms’en en een maandelijks bedrag dat u afbetaalt voor de mobiele telefoon.  Dit laatste wordt gezien als een (goederen)krediet. Het deel van het abonnement dat gaat over internet, belminuten en sms’jes valt dus niet onder het krediet.

Wanneer wordt het bedrag van mijn mobiele telefoon BKR geregistreerd?

Vanaf 1 mei 2017 geldt de BKR registratie voor nieuwe toestellen die in maandelijkse termijnen bij een telefoonabonnement worden verstrekt. Het betreft alleen gevallen wanneer de lening voor het toestel hoger is dan 250 euro. Deze lening wordt door de telecomaanbieder bij het BKR-geregistreerd. Kredietaanbieders hebben dan inzicht in uw leningen. De kredietaanbieder, in dit geval de provider, is verplicht om te toetsen of u de maandelijkse lasten kunt betalen. De regelgeving staat vast  in de Wet op het financieel toezicht (Wft), waarop wordt toegezien door het Autoriteit Financiële Markten (AFM).

Wat is de invloed van een telefoonregistratie op mijn hypotheek?

Een mobiele telefoon die u op krediet koopt, telt bij een hypotheekaanvraag op dezelfde manier mee als elk ander consumptief krediet. 

Met welk bedrag en onder welke code wordt een telefoonkrediet gemeld?

Een mobiel toestel dat u op krediet koopt wordt gemeld onder de noemer ‘aflopend krediet’ (AK). Het volledige bedrag waarvoor u krediet heeft afgesloten wordt gemeld. Dus stel u koopt een toestel van 750 euro op krediet en betaalt dit in maandelijkse termijnen van 50 euro terug, dan wordt het kredietbedrag van 750 euro vastgelegd bij Stichting BKR als aflopend krediet.

 

Ikhypotheekzo.nl is een initiatief van serviceprovider Finsys B.V. en staat ingeschreven onder K.v.K. 65066952

loader aanvraagformulier

U wordt doorgeleid naar het aanvraagformulier,
een moment geduld alstublieft!